O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 11 stycznia 2015

Kruche ciasto z pianką i wiśniami

... najlepsze z świeżymi ;)
Przepis z http://www.malacukierenka.pl/kruche-ciasto-z-wisniami-i-czekolada-pod-wisniowa-pierzynka.html


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu wanilinowego
  • 800 g wydrylowanych wiśni
  • 100 g grubo posiekanej mlecznej czekolady lub gorzkiej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
Składniki na ciasto posiekać w malakserze, jak na przygotowanie ciasta kruchego. Podzielić je na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta szybko zagnieść włożyć formę i na pół godziny wstawić do lodówki, a mniejszą pozostawić sypką i również schłodzić w lodówce, aż do przygotowania pozostałej części.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić zagniecionym ciastem. Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.
Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na to wyłożyć wiśnie i posypać posiekaną czekoladą. Na wiśnie i czekoladę wyłożyć pianę, wyrównać. Posypać ciastem sypkim. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz