Przepis z http://www.malacukierenka.pl/kruche-ciasto-z-wisniami-i-czekolada-pod-wisniowa-pierzynka.html
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu wanilinowego
- 800 g wydrylowanych wiśni
- 100 g grubo posiekanej mlecznej czekolady lub gorzkiej
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
- pół szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru
Składniki na ciasto posiekać w malakserze, jak na przygotowanie ciasta
kruchego. Podzielić je na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta
szybko zagnieść
włożyć formę i na pół godziny wstawić do lodówki, a mniejszą pozostawić
sypką i również schłodzić w lodówce, aż do przygotowania pozostałej
części.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić zagniecionym ciastem. Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.
Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na to wyłożyć wiśnie i posypać posiekaną czekoladą. Na wiśnie i czekoladę wyłożyć pianę, wyrównać. Posypać ciastem sypkim. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić zagniecionym ciastem. Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.
Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą, na to wyłożyć wiśnie i posypać posiekaną czekoladą. Na wiśnie i czekoladę wyłożyć pianę, wyrównać. Posypać ciastem sypkim. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz