O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 1 lutego 2016

Lekkie jogurtowe z jabłkami

Coś słodkiego, coś szybkiego, coś lekkiego...
Przepis: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jogurtowe-z-owocami


Składniki:
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 800 g dobrych jabłek, obranych i pokrojonych w ósemki

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny -  do połączenia.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. 
Ciasto powinno wyjść gęste.
Blachę o wymiarach ok 25 x 38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz