Niestety nie zapisałam skąd wzięłam przepis, krąży w internecie...
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 6 jajek
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- szklanka oleju
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- 375 g serka mascarpone
- 300 g śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 900 ml soku pomarańczowego typu kubuś
Marchewkę dodać do ciasta, delikatnie, ale dokładnie mieszając.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić, a następnie przekroić na dwa placki.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmiksować z serkiem i sokiem z cytryny. Przełożyć kremem ciasto.
Z soku odlać jeden kubek, wymieszać go z budyniami. Resztę soku zagotować.
Do gorącego soku wlać budynie, energicznie mieszając, do zgęstnienia. Wsypać galaretki. Odstawić na 15 minut. Wylać masę na ciasto.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce do stężenia polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz