O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 3 lutego 2016

Czekoladowe... po prostu ;)

Kolejna wersja dużej dawki czekolady ;)
 

Składniki:
  • 300 g ciemnej czekolady
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
polewa: 
  • 200 g ciemnej czekolady 
  • pół szklanki śmietany kremówki
 

Czekoladę i masło rozpuścić w garnku. Do masy dodać żółtka, cukier, mąkę i zamieszać. Z białek ubić pianę, którą następnie należy dodać do ciasta.
Piec w tortownicy (26 cm) w temperaturze 16 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku.

Śmietankę podgrzać. Do gorącej dodać pokruszoną czekoladę. Po 3 minutach energicznie zamieszać. Posmarować ciasto gęstą masą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz