O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 14 lutego 2014

Ptysie malinowo-śmietankowe

Czyli serce na talerzu ;)
Coś dla dzieci (i nie tylko...) na Walentynki!


Składniki na ciasto:
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • szklanka mąki
  • 4 średnie lub małe jaja

Wodę z masłem zagotować, połączyć z mąką i podgrzewać w garnku z grubym dnem, mieszając często. Gdy masa stanie się szklista, gładka, jest gotowa. Ciasto przestudzić. Zmiksować z jajkami. Formować na blasze serca (uwaga: bardzo rosną!) i piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
Po przestudzeniu przekroić na pół i nadziewać kremami.

Składniki na kremy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • spora garść malin
  • 250 ml śmietany kremówki
  • fix do śmietany
Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Po przestudzeniu ostrożnie, po łyżce, dodajemy budyń do miękkiego masła, na koniec wsypując maliny.
Kremem wypełniamy dół ptysiów, na górę wykładając śmietanę. Przykrywamy pozostałą częścią ptysia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz