Pycha :)
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
- bułka tarta, do obtoczenia
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w
kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do
wyrabiania ciasta na chleb. Ciasto wyjąć, rozwałkować na około 1,5 cm grubości prostokąt, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon obtoczyć w bułce tartej. Pociąć na około 2 cm plastry. Ułożyć na blasze rozcięciem do góry. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wstawić na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz