O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 2 lutego 2014

Bułeczki na śniadanie

Z "Moich wypieków"... http://www.mojewypieki.com/przepis/pan-de-sal
Pycha :)


Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
  • bułka tarta, do obtoczenia
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta na chleb. Ciasto wyjąć, rozwałkować na około 1,5 cm grubości prostokąt, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon obtoczyć w bułce tartej. Pociąć na około 2 cm plastry. Ułożyć na blasze rozcięciem do góry. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 20 minut. 
Wstawić na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz