Składniki:
Żółtka dodać do rozczynu, połączyć z solą, cukrem, cukrem wanilinowym i spirytusem. Dodać resztę letniego mleka, ostudzone masło oraz mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Dla posiadaczy maszyny: wrzucić składniki, na spód płynne, na górę sypkie, na sam wierzch drożdże i nastawić program ciasta na chleb.
Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1,5 cm i wykrawać szklanką krążki. Na co drugi nałożyć małą łyżeczkę konfitury i przykryć drugim krążkiem zlepiając boki dokładnie. Wyrównać szklanką wykrawając ponownie. Odstawić do podwojenia objętości. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do rumianego koloru. Wykładać na ręczniki papierowe do ocieknięcia z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Powinny wyjść delikatne, puszyste...
- 50 dkg mąki
- 5 dkg drożdży (lub opakowanie suchych na 500 g mąki)
- 10 dkg masła roztopionego
- pół szklanki cukru
- 375 ml mleka
- 5 żółtek
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- konfitura z róży
- kg smalcu do smażenia
- cukier puder
Żółtka dodać do rozczynu, połączyć z solą, cukrem, cukrem wanilinowym i spirytusem. Dodać resztę letniego mleka, ostudzone masło oraz mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Dla posiadaczy maszyny: wrzucić składniki, na spód płynne, na górę sypkie, na sam wierzch drożdże i nastawić program ciasta na chleb.
Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1,5 cm i wykrawać szklanką krążki. Na co drugi nałożyć małą łyżeczkę konfitury i przykryć drugim krążkiem zlepiając boki dokładnie. Wyrównać szklanką wykrawając ponownie. Odstawić do podwojenia objętości. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do rumianego koloru. Wykładać na ręczniki papierowe do ocieknięcia z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Powinny wyjść delikatne, puszyste...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz