Składniki na 6 pucharków
- 0,5 l śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 5 łyżeczek żelatyny namoczonej w 5 łyżkach zimnej wody
- laska wanilii plus jeden cukier wanilinowy
- 120 g cukru
- kieliszek koniaku
Śmietanę, mleko, przekrojoną wanilię (ziarenka wyskrobać i dodać do mieszanki) i cukier mieszać do rozpuszczenia. Dolać koniak. Zagotować. Ściągnąć z ognia dodając żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Rozlać do pucharków. Schłodzić, a następnie wstawić na 4 godziny do lodówki.
Składniki na mus
- pół kg truskawek
- cukier do smaku (zależy od truskawek)
- pół kieliszka koniaku
Składniki zmiksować blenderem, przelać do rondelka, zagotować, przestudzonym zalewać zastygnięty w pucharkach deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz