O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 28 stycznia 2014

Panna cotta z musem truskawkowym

Ponieważ niektóre dni trzeba sobie osłodzić...


Składniki na 6 pucharków
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny namoczonej w 5 łyżkach zimnej wody
  • laska wanilii plus jeden cukier wanilinowy
  • 120 g cukru
  • kieliszek koniaku

Śmietanę, mleko, przekrojoną wanilię (ziarenka wyskrobać i dodać do mieszanki) i cukier mieszać do rozpuszczenia. Dolać koniak. Zagotować. Ściągnąć z ognia dodając żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Rozlać do pucharków. Schłodzić, a następnie wstawić na 4 godziny do lodówki.

Składniki na mus
  • pół kg truskawek
  • cukier do smaku (zależy od truskawek)
  • pół kieliszka koniaku

Składniki zmiksować blenderem, przelać do rondelka, zagotować, przestudzonym zalewać zastygnięty w pucharkach deser.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz