Dziś inaczej, choć prosto. Nadziewany ziemniak. Forma przekąski na ciepło.
Składniki:
- 6-8 dużych ziemniaków (im większe tym lepiej)
- 250 dkg mrożonego szpinaku (całe liście)
- 3 ząbki czosnku
- 5 dkg margaryny
- łyżka śmietany 12 procentowej
- 250 dkg dobrego sera feta
- tyle jajek ile ziemniaków
- przyprawy do smaku
- tłuszcz do wysmarowania żaroodpornego naczynia
- sos jogurtowo-majonezowy
Ziemniaki obrać, wydrążyć i dać do wody aby nie ściemniały. Rozpuścić
margarynę, dodać szpinak i dusić aby odparował. Wycisnąć do podgrzewanego
szpinaku czosnek. Dodać łyżkę śmietany. Wsypać pokruszoną fetę i gotować do
uzyskania gęstej konsystencji. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Wysmarować żaroodporne naczynie tłuszczem. Ziemniaki dokładnie wytrzeć.
Nadziewać farszem do ok. 0.5 cm od góry. Zawinąć każdy ziemniak w folię
aluminiową. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Odwinąć ziemniaki z folii.
Wbić po jednym jajku do każdego ziemniaka, posolić. Ponownie piec aż do
ścięcia się jajka, podnosząc temperaturę piekarnika do 250 stopni.
Podawać gorące w towarzystwie sosu majonezowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz