O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 21 stycznia 2014

Lekki biszkopt cytrynowy

Smakuje jak wygląda - lekko, kusząco, delikatnie...


Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 18 dkg krupczatki
  • 18 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać po żółtku, następnie ubijać z cukrem do uzyskania białego koloru masy. Delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem. Piec na blaszce 24x36cm do suchego patyczka. Przestudzić, ściągnąć "skórkę". Przekroić na dwie warstwy.

Składniki na krem:
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 kostki masła
  • szklanka cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cytryny
1,5 szklanki wody, margarynę i cukier zagotować w rondlu. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryn, sok wycisnąć. Pół szklanki wody połączyć z mąką ziemniaczaną i sokiem i skórką z cytryny. Wlać do zagotowanej wody z margaryną i cukrem. Gotować do zgęstnienia (konsystencja kisielu). 
Masę wyłożyć na jedną warstwę biszkoptu, przykryć drugą warstwą ciasta.

Lekki lukier:
Sokiem z jednej cytryny połączonym z cukrem pudrem polać nieregularnie ciasto. 

Ciasto odstawić w chłodne miejsce i kroić po całkowitym stężeniu.

Uwaga: Do masy można dodać mniej wody, zastępując ją masą z tartych jabłek. Powstaje bardzo delikatne, kwaskowate ciasto jabłkowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz