Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 18 dkg krupczatki
- 18 dkg cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać po żółtku, następnie ubijać z cukrem do uzyskania białego koloru masy. Delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem. Piec na blaszce 24x36cm do suchego patyczka. Przestudzić, ściągnąć "skórkę". Przekroić na dwie warstwy.
Składniki na krem:
- 2 szklanki wody
- 0,5 kostki masła
- szklanka cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cytryny
1,5 szklanki wody, margarynę i cukier zagotować w rondlu. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryn, sok wycisnąć. Pół szklanki wody połączyć z mąką ziemniaczaną i sokiem i skórką z cytryny. Wlać do zagotowanej wody z margaryną i cukrem. Gotować do zgęstnienia (konsystencja kisielu).
Masę wyłożyć na jedną warstwę biszkoptu, przykryć drugą warstwą ciasta.
Lekki lukier:
Sokiem z jednej cytryny połączonym z cukrem pudrem polać nieregularnie ciasto.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce i kroić po całkowitym stężeniu.
Uwaga: Do masy można dodać mniej wody, zastępując ją masą z tartych jabłek. Powstaje bardzo delikatne, kwaskowate ciasto jabłkowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz