O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 17 stycznia 2014

Ciasto jabłko-malina

Ciasto lekkie, owocowe...


Składniki:

Ciasto:
  • 125 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 15 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 75 ml letniej wody
 Warstwa owocowa:
  • 2 jabłka
  • 100 g malin
  • 2 jaja
  • 125 g śmietany kwaśnej
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy - 1 torebka
Ciasto drożdżowe zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia przez około pół godziny. Wyłożyć do formy tortowej o średnicy 24 cm.
Jaja, śmietanę, cukier i budyń połączyć razem. 2/3 polewy wylać na ciasto.
Posypać malinami i pokrojonymi w wąskie paseczki jabłkami. Polać resztą sosu. 
Piec w temperaturze około 180 stopni przez 25 minut.
Najlepiej podawać jeszcze ciepłe. Można też przed samym podaniem na chwilę zagrzać w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz