O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 23 stycznia 2014

Biszkopt owocowy z ptasim mleczkiem

Wspomnienie lata...


Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem do białości. Delikatnie połączyć z mąkami i proszkiem. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do suchego patyczka). Ściągnąć skórkę.

Ptasie mleczko:

  • pół litra śmietany kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki cukru
Galaretki rozpuścić w 250 ml wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Ścinające się galaretki dodawać bardzo powoli do śmietany. Zaraz po połączeniu wylać masę na ciasto.




Pozostałe składniki:
  • około pół kg drobnych owoców (mogą być, jak u mnie, mrożone)
  • trzy galaretki rozpuszczone w 750 ml gorącej wody
 Połowę owoców wyłożyć na ptasie mleczko nim stwardnieje. Zalać tężejącą galaretką wysypując resztę owoców tak, by się w niej zatopiły.
Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz