O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 17 stycznia 2014

Brioche, czyli słodko, drożdżowo...

Słoneczny kolor, słodki smak... Idealne z kawą lub kubkiem pełnym mleka na śniadanie...


Składniki:
  • 80 ml mleka
  • 4 jaja
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 70 g cukru
  • 575 g mąki
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • jako dodatek skórka pomarańczowa lub rodzynki namoczone w rumie
Jest to typowe ciasto drożdżowe, przygotowywane tak, jak babka. Poniższy opis dotyczy metody maszynowej, z której korzystam.

Składniki umieścić w formie według kolejności podanej powyżej (na dole płynne), pomijając dodatki. Formę należy włożyć do maszyny, włączając program słodkiego chleba, wagę 1000 g, stopień zarumienienia jasny. Po około 20 minutach (zasygnalizowanych dźwiękiem) można dosypać dodatki. Następnie pozostaje już tylko czekać na efekty pracy, gdy program dobiegnie końca...


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz