Lubię, gdy w domu pachnie jak w piekarni...
Od czego zacząć? Pomyślałam, że najlepiej od chleba codziennego.
Dziś piekłam z dodatkiem razowego orkiszu (typ 1850).
Chleb zazwyczaj robię z tego samego przepisu, choć spontanicznie zmieniam mąki.
A wszystko zaczęło się od fascynacją stroną http://www.mojewypieki.com/ i zawartymi tam przepisami.
Przepis na chleb pieczony w maszynie do wypieku:
- 200 g zakwasu żytniego
- 300 ml wody
- mała łyżeczka cukru
- płaska łyżka soli
- 400 g mąki pszennej jasnej (typ 500)
- 140 g mąki razowej (żytniej, orkiszowej) lub mąki jasnej
- niepełna łyżeczka drożdży suchych
Składniki umieścić w maszynie w kolejności podanej powyżej. Ustawić program dla chleba razowego i... czekać i cieszyć się zapachem, który przyciągnie nas do kuchni gdy chleb będzie gotowy!
Opcjonalnie można dodać ziarna w momencie zasygnalizowania przez maszynę. Można też posypać chleb mąką razową dla rustykalnego wyglądu.
Pozostało mi tylko zasiąść do śniadania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz