O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 9 grudnia 2014

Ślimaczki francuskie z migdałami

Obiecuję - są proste, wyglądają banalnie, ale smakują wybornie!


Składniki:
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 100 g migdałów krojonych
  • 6 łyżek cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki masła 
Masło roztopić. Dodać migdały i cukier i cynamon. Smażyć do zarumienienia migdałów. Ciasto rozwinąć, przeciąć wzdłuż na dwie części. Każdą część posmarować wzdłuż dłuższej krawędzi masą, pozostawiając centymetr brzegu pusty. Zwinąć w rulon, lekko dociskając nieposmarowaną część do rulonu. Kroić na paseczki około centymetrowe. Lekko formować w stożek (zwężać dolną część, by migdały nie wypadały). Układać na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując odległości między ciasteczkami. Piec w temperaturze 200 stopni do zrumienia. Najlepiej podawać na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz