Składniki:
- 5 szklanek mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- 1 jajko w całości
- szklanka cukru trzcinowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta (około pół szklanki)
- 3 budynie waniliowe
- litr mleka
- 6 łyżek cukru trzcinowego do masy
- 1 kg jabłek winnych, kwaskowatych
- pół paczki mielonego cynamonu
Masło z cukrem zmiksować na jednolitą masę (do rozpuszczenia cukru). Dodać ostrożnie, po jednym, jaja i żółtka. Następnie wsypać śmietanę, dodać mąkę, proszek i zmiksować. Powstałą masę podzielić na dwie części. Połowę wyłożyć równą warstwą na głębokiej blasze. Posypać bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Wysypać na przygotowane ciasto, oproszyć cynamonem.
Z mleka, cukru do masy i proszku budyniowego przygotować budyń. Gorący wylać na jabłka.
Pozostałą część ciasta rozwałkować tak, by powstał prostokąt o wymiarze blachy. Delikatnie, za pomocą wałka, przenieść nad przygotowane ciasto i rozwinąć, przykrywając masę budyniową.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz