O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Jabłecznik z budyniem

Idealny z kwaskowatych jabłek!


Składniki:
  • 5 szklanek mąki
  • kostka masła 
  • 2 żółtka
  • 1 jajko w całości
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta (około pół szklanki)
  • 3 budynie waniliowe
  • litr mleka
  • 6 łyżek cukru trzcinowego do masy
  • 1 kg jabłek winnych, kwaskowatych
  • pół paczki mielonego cynamonu 
Masło z cukrem zmiksować na jednolitą masę (do rozpuszczenia cukru). Dodać ostrożnie, po jednym, jaja i żółtka. Następnie wsypać śmietanę, dodać mąkę, proszek i zmiksować. Powstałą masę podzielić na dwie części. Połowę wyłożyć równą warstwą na głębokiej blasze. Posypać bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Wysypać na przygotowane ciasto, oproszyć cynamonem.
Z mleka, cukru do masy i proszku budyniowego przygotować budyń. Gorący wylać na jabłka.
Pozostałą część ciasta rozwałkować tak, by powstał prostokąt o wymiarze blachy. Delikatnie, za pomocą wałka, przenieść nad przygotowane ciasto i rozwinąć, przykrywając masę budyniową. 
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz