O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 3 grudnia 2014

Babka kartoflana

Prosta, tradycyjna potrawa... Idealna na chłodne dni!


Składniki:
  • kilogram ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 250 g boczku 
  • 100 g mąki pszennej
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do wysmarowania formy
Boczek pokroić w kostkę i podskwarzyć na patelni.  
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (można w malakserze). Lekko odcisnąć. Cebulę zetrzeć do ziemniaków. Dodać surowe jaja, mąkę, przyprawy i boczek. Dokładnie wymieszać. Przelać do naczynia wysmarowanego olejem. Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości. Czas zależy od wysokości naczynia. W moim przypadku była to godzina.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz