... z dodatkiem imbiru... zakochałam się w tym smaku!
Choć fotki nie oddają jego uroku, po raz pierwszy na imprezie poszło całe ciasto :)
Składniki:
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 200 g zimnego masła
- 350 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g płatków migdałowych
- szklanka 100 % soku pomarańczowego (najlepiej wyciśniętego)
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- na polewę 5 łyżek soku pomarańczowego, aromat pomarańczowy i cukier puder (tyle, by powstała w miarę gęsta masa)
Z mąki, żółtek, masła i 100 g cukru malakserem przygotować kruche ciasto. Schłodzić, a następnie wyłożyć na blachę.
Białka ubić ze szczyptą soli. Pozostały cukier rozpuścić dokładnie w soku, dodając imbir i migdały. Następnie delikatnie wymieszać z białkami i wylać na ciasto.
Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Udekorować polewą. Kroić jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz