O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 30 grudnia 2014

Fajne babeczki ;) z nadzieniem orzechowym

... idealne na sylwestrowy stół.


Składniki na ciasto (na około 40 sztuk w małej foremce):
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobnego cukru

Składniki na ciasto posiekać (użyłam malaksera) i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić około godziny. Rozwałkować na około pół centymetra i wycinać foremkami krążki, wgniatając ciasto do wewnątrz. W razie potrzeby uzupełniać skrawkami pozostałego ciasta. Piec około 15 minut (do zrumienienia). Wystudzić.

Krem orzechowy:
  • 250 g mascarpone
  • 2 duże łyżki nutelli

Ponadto: 
  • dobry dżem (u mnie mango) i orzechy do dekoracji
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego. Ciastka nadziewać dżemem, dekorować kremem, na górę kładąc orzech.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz