Przepis na ciasto z http://www.mojewypieki.com/post/piernik-staropolski.
Składniki:
- 500 g miodu naturalnego
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka (125 ml)
- pół łyżeczki soli
- 1 torebka przyprawy korzennej i 20 g przyprawy do piernika domowej http://www.mojewypieki.com/przepis/domowa-przyprawa-do-piernika
- gęste powidła do nadziewania
- czekolada gorzka z łyżką masła - na polewę
Robiłam dokładnie wg przepisu więc:
"Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Piec na 5 - 7 dni przed świętami."
"Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Piec na 5 - 7 dni przed świętami."
Pieczenie
Ciasto rozwałkować na około pół cm. Wykrawać kółka szklanką. Na połowę nakładać powidła. Przykrywać drugim kółkiem. wykrawać w serca, dociskając brzegi.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić, udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz