O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki staropolskie

Po długim leżakowaniu przyszedł czas na pieczenie :)

Przepis na ciasto z http://www.mojewypieki.com/post/piernik-staropolski.


 Składniki:
  • 500 g miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 torebka przyprawy korzennej i 20 g przyprawy do piernika domowej http://www.mojewypieki.com/przepis/domowa-przyprawa-do-piernika
  • gęste powidła do nadziewania
  • czekolada gorzka z łyżką masła - na polewę
 
 
Robiłam dokładnie wg przepisu więc:
"Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Piec na 5 - 7 dni przed świętami."


Pieczenie
Ciasto rozwałkować na około pół cm. Wykrawać kółka szklanką. Na połowę nakładać powidła. Przykrywać drugim kółkiem. wykrawać w serca, dociskając brzegi.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie,  praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić, udekorować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz