O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 6 grudnia 2014

Focaccia

Szybkie pieczywo dobre na zimno i gorąco, z dodatkami lub bez...
Z przepisu http://kingaparuzel.pl/blog/2014/08/focaccia-najlepsza/ ale w większej blaszce (forma placka).


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • saszetka  suszonych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku zeszklony na oliwie
  • dowolne dodatki
Wodę, cukier, drożdże i 2 łyżki oliwy połączyć ze sobą i pozostawić na 5 minut. Mąkę wsypać do większej miski lub na stolnicę, uformować stożek, zrobić wgłębienie pośrodku i wlać masę drożdżową, dodając sól. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od ręki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i pozostawić na około godzinę minut do wyrośnięcia (mniej więcej do podwojenia objętości). Wyłożyć na blaszce i pozostawić na kwadrans do powtórnego wyrośnięcia. Czosnek wycisnąć, wymieszać z oliwą z oliwek. Posmarować całość ciasta. Udekorować ulubionymi dodatkami (oliwki, pomidory, kapary, gruboziarnista sól, przyprawy). Piec około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni (do zrumienienia).

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz