Wersja bezmięsna tagine... Zdrowo i aromatycznie!
"Magiczne" naczynie, typowe dla kuchni Maroka, można kupic w internecie. Moje pochodzi ze strony http://marokoart.com/
Składniki:
- 1 brokół
- 1 cukinia
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 6 trójkątnych śmietankowych serków topionych
- ostry pleśniowy ser do posypania
- curry
- szafran
- przyprawa do tagine http://marokoart.com/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=27_42&products_id=1783
- sól
- inne przyprawy wg upodobań
- pół szklanki aromatycznego bulionu
- oliwa z oliwek
Naczynie postawić na rozgrzanej płycie kuchenki. W przypadku kuchenki gazowej warto podłożyć pod spód dyfuzor. W moim przypadku tę funkcję pełni... patelnia naleśnikowa. Rozgrzewać oliwę na dnie naczynia. Pokrojone warzywa układać stożkowo w naczyniu, rozkładając ziemniaki po bokach. Każdą warstwę posolić i posypać przyprawami. Na górze powtykać trójkąty serków. Przykryć i podgrzewać przez 15 minut. Podlać bulionem. Posypać serem pleśniowym i przykryć na kolejne 15 minut. Gdy ser się stopi, a warzywa zmiękną danie jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz