O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Tagine warzywno-serowe

Porcja zdrowia na talerzu...


Wersja bezmięsna tagine... Zdrowo i aromatycznie! 
"Magiczne" naczynie, typowe dla kuchni Maroka, można kupic w internecie. Moje pochodzi ze strony http://marokoart.com/

Składniki:

Naczynie postawić na rozgrzanej płycie kuchenki. W przypadku kuchenki gazowej warto podłożyć pod spód dyfuzor. W moim przypadku tę funkcję pełni... patelnia naleśnikowa. Rozgrzewać oliwę na dnie naczynia. Pokrojone warzywa układać stożkowo w naczyniu, rozkładając ziemniaki po bokach. Każdą warstwę posolić i posypać przyprawami. Na górze powtykać trójkąty serków. Przykryć i podgrzewać przez 15 minut. Podlać bulionem. Posypać serem pleśniowym i przykryć na kolejne 15 minut. Gdy ser się stopi, a warzywa zmiękną danie jest gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz