Składniki na ciasto:
- 4,5 szklanki mąki
- 300 g masła
- 6 łyżek cukru
- 8 zółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek pokrojonych w kostkę
- 5 łyżek cukru (zależnie od kwaskowatości jabłek)
- opcjonalnie sok z cytryny
- cynamon
- rodzynki
- Bułka tarta
- 8 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
Jabłka przesmażyć z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
Białka ubić ze szczyptą soli, na końcu stopniowo dodając cukier.
Na upieczony spód, posypany bułką tartą, wyłożyć jabłka a następnie ubitą pianę.
Piec przez około 50 minut w temperaturze 150 stopni (aż beza z góry jest sucha). Studzić stopniowo wewnątrz wyłączonego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz