O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 25 stycznia 2014

Jabłecznik z bezą

W sam raz na niedzielę.


Składniki na ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 8 zółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • 5 łyżek cukru (zależnie od kwaskowatości jabłek)
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • cynamon
  • rodzynki
  • Bułka tarta
 Beza:
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
Mąkę z dodatkiem proszku posiekać z masłem, cukrem i żółtkami. Zagnieść. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć na wysoką blachę. Piec 25 minut w temperaturze 200-220 stopni.
Jabłka przesmażyć z cukrem, cynamonem i rodzynkami. 
Białka ubić ze szczyptą soli, na końcu stopniowo dodając cukier.

Na upieczony spód, posypany bułką tartą, wyłożyć jabłka a następnie ubitą pianę.
Piec przez około 50 minut w temperaturze 150 stopni (aż beza z góry jest sucha). Studzić stopniowo wewnątrz wyłączonego piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz