O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 15 stycznia 2014

Tort bezowy z truskawkami


W styczniu? Nietypowy styczeń, to i nietypowe zachcianki...


Składniki na blat biszkoptowy (spód tortu):
  •  3 jaja
  •  150 g cukru
  • szczypta soli
  •  110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Jaja ubić do białości, dodając na końcu cukier. Proszek do pieczenia wymieszać z przesianą mąką. Połączyć mąki z ubitymi jajami. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm do suchego patyczka.
 

Składniki na 3 blaty bezowe:
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie ubijając dodawać powoli, po łyżce, cukier. Na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny. Sok można zastąpić sokiem z porzeczki w celu uzyskania różowego koloru blatów.
Na blachach, wyłożonych natłuszczonym papierem do pieczenia, uformować z masy okrągłe blaty o średnicy 24 cm. 
Piec z termoobiegiem w temperaturze 120 stopni przez około 1,5 godziny, aż do całkowitego wysuszenia. Pozostawić do przestygnięcia.

Uwaga: blaty zaleca się piec dzień wcześniej.
Jeden blat bezowy należy pokruszyć, jako dodatek do kremu.

 Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • fix do śmietany
  • 500 g serka maskarpone
  • szklanka cukru pudru
  • 50 ml likieru advocat
Śmietanę i serek schłodzić. Ubić śmietanę z dodatkiem fixa, od razu po ubiciu dodać serek wraz z cukrem. Na koniec miksowania wlać advocat.

Dodatkowo: świeże truskawki

Przygotować wysoką tortownicę lub obręcz do tortów. 
Odłożyć z kremu 1/4, resztę podzielić na dwie połowy. Odłożyć 1/3 skruszonego blatu (do dekoracji).
Na spodzie ułożyć blat biszkoptowy. Posypać skruszoną bezą. Nałożyć połowę kremu, posypać truskawkami, lekko wbijając je w śmietanę. Przykryć blatem bezowym. Nałożyć resztę kremu i truskawki. Przykryć drugim blatem bezowym. Docisnąć delikatnie w celu połączenia tortu. Po ściągnięciu obręczy udekorować brzegi odłożonym kremem. Górę posypać skruszoną bezą. Całość udekorować truskawkami.

Ze względu na delikatność bezy należy zjeść tego samego dnia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz