W styczniu? Nietypowy styczeń, to i nietypowe zachcianki...
Składniki na blat biszkoptowy (spód tortu):
- 3 jaja
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 110 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Jaja ubić do białości, dodając na końcu cukier. Proszek do pieczenia wymieszać z przesianą mąką. Połączyć mąki z ubitymi jajami. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm do suchego patyczka.
Składniki na 3 blaty bezowe:
- 7 białek
- szczypta soli
- 350 g cukru
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie ubijając dodawać powoli, po łyżce, cukier. Na koniec dodać skrobię oraz sok z cytryny. Sok można zastąpić sokiem z porzeczki w celu uzyskania różowego koloru blatów.
Na blachach, wyłożonych natłuszczonym papierem do pieczenia, uformować z masy okrągłe blaty o średnicy 24 cm.
Piec z termoobiegiem w temperaturze 120 stopni przez około 1,5 godziny, aż do całkowitego wysuszenia. Pozostawić do przestygnięcia.
Uwaga: blaty zaleca się piec dzień wcześniej.
Jeden blat bezowy należy pokruszyć, jako dodatek do kremu.
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- fix do śmietany
- 500 g serka maskarpone
- szklanka cukru pudru
- 50 ml likieru advocat
Śmietanę i serek schłodzić. Ubić śmietanę z dodatkiem fixa, od razu po ubiciu dodać serek wraz z cukrem. Na koniec miksowania wlać advocat.
Dodatkowo: świeże truskawki
Przygotować wysoką tortownicę lub obręcz do tortów.
Odłożyć z kremu 1/4, resztę podzielić na dwie połowy. Odłożyć 1/3 skruszonego blatu (do dekoracji).
Na spodzie ułożyć blat biszkoptowy. Posypać skruszoną bezą. Nałożyć połowę kremu, posypać truskawkami, lekko wbijając je w śmietanę. Przykryć blatem bezowym. Nałożyć resztę kremu i truskawki. Przykryć drugim blatem bezowym. Docisnąć delikatnie w celu połączenia tortu. Po ściągnięciu obręczy udekorować brzegi odłożonym kremem. Górę posypać skruszoną bezą. Całość udekorować truskawkami.
Ze względu na delikatność bezy należy zjeść tego samego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz