O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 19 stycznia 2014

Śledzie w śmietanie

Tradycyjnie, pikantnie...


Składniki:

  • 4 płaty śledzi (ja najbardziej lubię matiasy Lisnera)
  • 1 jabłko (winne)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 duże korniszony
  • 1 średnia cebula
  • kubek (250 ml) kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sól do smaku

Śledzie pokroić na centymetrowe paski. 
Jabłko, cebulę i ogórki pokroić na drobna kosteczkę. Skropić cytryną.
Śmietanę wymieszać z musztardą, dosolić do smaku (ostrożnie, bo śledzie są słone).
Układać w miseczce naprzemiennie warstwy: śledzie, warzywa, śmietana, aż do wypełnienia miski.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz