O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 17 stycznia 2014

Ciasto czekolada-orzechy

Dla tych, co lubią gdy chrupie...

Składniki:

Ciasto:
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 szklanki mąki
Masa: 
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej pokruszonej
  • 15 dag posiekanych orzechów włoskich i laskowych
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać stopniowo żółtka. Połączyć z mąką.
Wyłożyć ciastem dużą, płaską blachę.

Białka z szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie połączyć z czekoladą i orzechami. Wylać na ciasto.

Piec w temperaturze 170 stopni około pół godziny (aż spód będzie zarumieniony).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz