Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżki cukru pudru
- 125 g masła
- 4 żółtka
Mąkę i cukier posiekać wraz masłem. Dodać żółtka i krótko wyrobić do połączenia składników. Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części wyłożyć na blachę 25x25cm, w kilku miejscach podziurawić delikatnie widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 min. Pozostałą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Składniki na krem:
- 350 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 6 łyżek cukru
- budyń smietankowy
- kilka kropli aromatu waniliowego
- Słoik kompotu z agrestu
Zagotować mleko z cukrem odlewając pół szklanki mleka. W odlanej części rozpuścić budyń wraz z aromatem, wlać do gotującego się mleka i mieszając często chwilę pogotować. Masę przełożyć na podpieczone ciasto. Wyłożyć agrest. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto lub ułożyć je w formie nieregularnej posypki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przez około 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz