O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 23 lutego 2014

Ciasto z agrestem

Kruche ciasto z słodkim kremem budyniowym i kwaśnym agrestem.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 4 żółtka
Mąkę i cukier posiekać wraz masłem. Dodać żółtka i krótko wyrobić do połączenia składników. Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części wyłożyć na blachę 25x25cm, w kilku miejscach podziurawić delikatnie widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 min. Pozostałą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki na krem:
  • 350 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 łyżek cukru
  • budyń smietankowy
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
  • Słoik kompotu z agrestu
Zagotować mleko z cukrem odlewając pół szklanki mleka. W odlanej części rozpuścić budyń wraz z aromatem, wlać do gotującego się mleka i mieszając często chwilę pogotować. Masę przełożyć na podpieczone ciasto. Wyłożyć agrest. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto lub ułożyć je w formie nieregularnej posypki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przez około 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz