O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 17 lutego 2014

Oponki

Najlepsze jeszcze na ciepło :) W karnawale obowiązkowe!



Składniki: 
  • 100 g masła
  • 250-300 g mąki
  • 80 g cukru
  • 150 g twarogu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli 
  • cukier puder (lub drobny, do posypania)
  • litr oleju do smażenia

W mikserze wymieszać mąkę, proszek, cukier i szczyptę soli. Dodać drobno pokrojone, miękkie masło, jajko, spirytus i twarożek. Zmiksować na gładką masę.
Masę przełożyć na stół podsypany mąką, zagnieść na elastyczną masę, dodając w razie potrzeby mąki. Rozwałkować na około 8 mm. 
Szklanką i kieliszkiem wycinać oponki.
Wrzucać oponki na rozgrzany tłuszcz i smażyć do rumianego koloru z obu stron. Wykładać na papierowym ręczniku do osuszenia z tłuszczu. Dekorować cukrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz