Składniki:
- 100 g masła
- 250-300 g mąki
- 80 g cukru
- 150 g twarogu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- cukier puder (lub drobny, do posypania)
- litr oleju do smażenia
W mikserze wymieszać mąkę, proszek, cukier i szczyptę soli. Dodać drobno pokrojone, miękkie masło, jajko, spirytus i twarożek. Zmiksować na gładką masę.
Masę przełożyć na stół podsypany mąką, zagnieść na elastyczną masę, dodając w razie potrzeby mąki. Rozwałkować na około 8 mm.
Szklanką i kieliszkiem wycinać oponki.
Wrzucać oponki na rozgrzany tłuszcz i smażyć do rumianego koloru z obu stron. Wykładać na papierowym ręczniku do osuszenia z tłuszczu. Dekorować cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz