O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 31 marca 2017

Tort z musem z białej czekolady i truskawkami

Zasypię Was dziś tortami... Ten doskonale słodko-kwaskowaty!


I znów "mojewypieki.com". http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-musem-z-bialej-czekolady-i-truskawkami

Poniżej przepis oryginalny, piekłam na szerszej tortownicy, więc ciasto wyszło niższe.

Składniki na ciasto:
·         50 g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej
·         2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
·         50 g masła
·         50 g drobnego cukru do wypieków
·         50 g mąki pszennej
·         szczypta soli
·         pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Mus z białej czekolady:
·         300 g białej czekolady
·         180 ml mleka
·         ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
·         220 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
·         2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2,5 listka żelatyny
Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika. 
Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać wanilię i połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć (pod koniec studzenia w lodówce, pilnując).
Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. 
Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.
Warstwa truskawkowa:
·         650 - 700 g truskawek 
·         1 galaretka truskawkowa w proszku (na 500 ml wody)
Truskawki odszypułkować, umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na puree. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree truskawkowym. Całkowicie wystudzić. Wystudzone truskawki z galaretką przelać na stężały mus z białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz