Po przerwie wakacyjnej ;)
Ciasta się piekły, ale czasu na wstawianie zabrakło...
Składniki ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 14 dag masła zimnego
- 4 żółtka
- 4 białka
- szczypta soli
- 10 dag drobnego cukru do wypieków
- kubek jeżyn
- kilka łyżek bułki tartej do wysypania formy
Przygotować blaszką 20x30 cm (lub tortownicę około 22 cm). Wyłoży spód papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.
Ze składników na spód zagnieść szybko kruche ciasto. Przełożyć do foremki, podziurkować widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez około 12 minut (do złotego koloru). Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posypać bułką tartą.
W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli. Gdy będą ubite na sztywno stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (jak na bezy). Jeżyny wyłożyć na bułkę tartą. Przykryć pianą. Wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i suszyć przez 15-20 minut.
Ze składników na spód zagnieść szybko kruche ciasto. Przełożyć do foremki, podziurkować widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez około 12 minut (do złotego koloru). Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posypać bułką tartą.
W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli. Gdy będą ubite na sztywno stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (jak na bezy). Jeżyny wyłożyć na bułkę tartą. Przykryć pianą. Wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i suszyć przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz