Z przepisu http://karmelowy.pl/odwrocone-ciasto-ze-sliwkami-i-karmelem/
Składniki na tortownicę 26 cm:
- 170 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki (165 g), jasnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- kilkanaście śliwek, pokrojonych w plastry
- 1 1/2 (180 gr) szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki (150 g) białego cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki (140 ml) mleka
- cynamon
Piekarnik nagrzać do 180° C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na patelni,
na średnim ogniu, rozpuść połowę masła z miodem i cukrem
trzcinowym. Dodać cynamon. Gotować mieszając trzepaczką, aż cukier się rozpuści i powstanie
gładki karmel.
Sosem wylać na dno tortownicy. Wyłożyć śliwki.
W średniej
misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W misce
miksera masło i cukier ubić do białości. Dodać jajka,
ekstrakt i ubić masę dalej, aż stanie się jasna i puszysta. Wsypać 1/3 mąki i
miksować aż zostanie wchłonięta, następnie dodać 1/2 mleka, kolejne 1/3 mąki,
resztę mleka i mąki, po każdym dodaniu składników miksując.
Wylać ciasto
na śliwki i włóżyć do piekarnika.
Piec około 45 minut, do ładnego zarumienienia
i suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta z formy pozostawić je w niej na 15
minut, następnie oddzielić brzegi ciasta od formy nożem, przyłóżyć talerz i po
prostu całość odwróć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz