O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 19 października 2015

Odwrócone ciasto śliwkowe z karmelem

Jesienne, słodkie, aromatyczne.

Z przepisu http://karmelowy.pl/odwrocone-ciasto-ze-sliwkami-i-karmelem/


 Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 170 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki (165 g), jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilkanaście śliwek, pokrojonych w plastry
  • 1 1/2 (180 gr) szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (150 g) białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki (140 ml) mleka
  • cynamon

 
Piekarnik nagrzać do 180° C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na patelni, na średnim ogniu, rozpuść połowę masła z miodem i cukrem trzcinowym. Dodać cynamon. Gotować mieszając trzepaczką, aż cukier się rozpuści i powstanie gładki karmel. 
Sosem wylać na dno tortownicy. Wyłożyć śliwki.  
W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. 
W misce miksera masło i cukier ubić do białości. Dodać jajka, ekstrakt i ubić masę dalej, aż stanie się jasna i puszysta. Wsypać 1/3 mąki i miksować aż zostanie wchłonięta, następnie dodać 1/2 mleka, kolejne 1/3 mąki, resztę mleka i mąki, po każdym dodaniu składników miksując.  
Wylać ciasto na śliwki i włóżyć do piekarnika. 
Piec około 45 minut, do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta z formy pozostawić je w niej na 15 minut, następnie oddzielić brzegi ciasta od formy nożem, przyłóżyć talerz i po prostu całość odwróć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz