O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 19 października 2015

Sernik chałwowy

Delikatny, wilgotny, mniam...

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-chalwowy


Składniki (na tortownicę około 28 cm):

Na spód:
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 100 g masła, roztopionego
Na masę serową:

  • 1000 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 180 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Na polewę:
  • 150 g chałwy
  • pół szklanki kremówki
Przygotować składniki na masę serową (powinny być w temperaturze pokojowej).
Ciasteczka pokruszyć w malakserze, dodać masło i miksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy, wcześniej przykrytej papierem do pieczenia.
Ser utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Po jednym dodawać jajka, miksując masę krótko po każdym jajku. Dodać pozostałe składniki i zmiksować krótko, tylko do połączenia. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać łyżką.
Wylać na spód z ciastek. 
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, na najwyższej półce, na najniższej kładąc naczynie z wodą (pieczenie w parze). Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzić przez noc w lodówce.
Chałwę na polewę rozpuścić w śmietance podgrzewając powoli, ciągle mieszając. Wylać na sernik. Schłodzić ponownie. Ozdobić wg uznania (wiśnie pasują doskonale).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz