http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-chalwowy
Składniki (na tortownicę około 28 cm):
Na spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 100 g masła, roztopionego
- 1000 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek
- 180 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- 150 g chałwy
- pół szklanki kremówki
Przygotować składniki na masę serową (powinny być w temperaturze pokojowej).
Ciasteczka pokruszyć w malakserze, dodać masło i miksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy, wcześniej przykrytej papierem do pieczenia.
Ser utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Po jednym dodawać jajka, miksując masę krótko po każdym jajku. Dodać pozostałe składniki i zmiksować krótko, tylko do połączenia. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać łyżką.
Wylać na spód z ciastek.
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, na najwyższej półce, na najniższej kładąc naczynie z wodą (pieczenie w parze). Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzić przez noc w lodówce.
Chałwę na polewę rozpuścić w śmietance podgrzewając powoli, ciągle mieszając. Wylać na sernik. Schłodzić ponownie. Ozdobić wg uznania (wiśnie pasują doskonale).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz