O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 21 listopada 2015

Szarlotka z połówkami jabłek

Prosta i szybka szarlotka. Może nie moja ulubiona, ale na pewno efektowna ;)
Przepis  z http://panitereska.pl skąd przepis kopiuję.


Składniki: 
  • 450 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 6 jabłek
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części.
Na papierze do pieczenia rozwałkować pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach formy 25 cm x 35 cm. Ścięty nadmiar ciasta zagnieść z druga porcją. Rozwałkowane ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem, posypać równomiernie bułka tartą. 
W międzyczasie w miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Jabłka umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Połówki jabłek ułożyć równo na cieście, pozostawiając odstępy między nimi. Jabłka posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować na troszkę większy prostokąt, tak by przykrył wszystkie jabłka.
Brzeg ciasta wyrównać.
Piec w 170 C przez 55 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz