Przepis z http://panitereska.pl skąd przepis kopiuję.
Składniki:
- 450 g mąki
- 200 g masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 jabłek
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części.
Na papierze do pieczenia rozwałkować pierwszą porcję ciasta na
prostokąt o wymiarach formy 25 cm x 35 cm. Ścięty nadmiar ciasta
zagnieść z druga porcją. Rozwałkowane ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem,
posypać równomiernie bułka tartą.
W międzyczasie w miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Jabłka
umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Połówki jabłek ułożyć równo na cieście, pozostawiając
odstępy między nimi. Jabłka posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować na troszkę większy prostokąt, tak by przykrył wszystkie jabłka.
Brzeg ciasta wyrównać.
Piec w
170 C przez 55 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz