O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 28 czerwca 2014

Zielona sałatka z majonezem

Dla tych, co kochają ogórki kiszone ;)


Składniki:
  • 20 dkg sera żółtego pokrojonego w kostkę
  • mała puszka groszku
  • kilka ogórków kiszonych
  • kilka korniszonów
  • około pół słoiczka grzybów marynowanych (u mnie rydze, ale spokojnie nadają się pieczarki)
  • kilka łyżek majonezu
  • można dodać torebkę ryżu ugotowanego, sypkiego (ja tym razem nie dodawałam)
Składniki wymieszać wraz z majonezem i odstawić do lodówki do przegryzienia.
Szybka sałatka idealna do grillowych potraw.


piątek, 27 czerwca 2014

Strudel z owocami z ciasta filo

Na Roku Szkolnego zakończenie... słodkie zwieńczenie ;)


Składniki:
  • opakowanie ciasta filo mrożonego (na jeden strudel wystarczają 3 płaty)
  • pół kostki masła
  • bułka tarta
  • pół kg owoców
  • cukier do doprawienia (w zależności od owoców inna ilość)
  • do jabłek polecam rodzynki lub mieszankę owoców z Lidla (rodzynki, figi, żurawina)
  • cukier puder do posypania

    Podpowiedź: w wersji szybkiej jako farsz jabłkowy idealne są jabłka z cynamonem z Lidla ;) (trochę niekomercyjnej reklamy ;) )

Po rozmrożeniu płaty ciasta delikatnie wyciągnąć z opakowania. Położyć dolny na równej powierzchni. Posmarować roztopionym masłem. Przykryć kolejnym płatem, posmarować masłem i przykryć kolejnym. Po posmarowaniu masłem posypać cukrem i bułką tartą. Do połowy ciasta przykryć owocami drobno pokrojonymi. Pocukrować, posypać bułką tartą. Bardzo delikatnie zwijać, zaczynając od strony pokrytej owocami. Posmarować resztą roztopionego masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 20-25 min. 
Delikatnie wyłożyć na talerz i podawać ciepłe.

 

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Jagodowy sernik

Z dedykacją na dzień ojca :)


Spód: 
  • 400 g ciastek Petit Beuree
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 160 g masła
Całość zmiksować, przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
  • 1 kg mielonej masy serowej
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 g jagód (mogą być ze słoika, jak w moim wypadku)
Składniki - poza jagodami (nie chłodzone) - zmiksować do wymieszania, nie dłużej. Odłożyć 1/5 masy. Pozostałą część zmiksować z jagodami. Wlać na przygotowany wcześniej spód z herbatników. 
Piec przez 35 minut w temperaturze 160 stopni. 
Na podpieczony wstępnie sernik delikatnie, łyżką wlewać odłożoną, jasną masę. Wstawić do piekarnika na 25 minut. 
Studzić w uchylonym piekarniku by sernik nie opadł. Posypać cukrem pudrem.
Doskonały na ciepło i na zimno. U nas nie zdążył wystygnąć ;)



piątek, 20 czerwca 2014

Czekoladowe-owocowe

Jedno z moich ulubionych ciast z owocami sezonowymi.

Bardzo czekoladowe... 
Dla zwolenników wersji lżejszej polecam zrobienie z połowy ilości ciasta. 
Przepis na blachę około 20x30 cm


Składniki:
  • szklanka mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 140 ml oleju
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier wanilinowy
Mleko podgrzać z  połamaną czekoladą, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
Jajka utrzeć na jasny krem. Dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać. Miksować dodając stopniowo olej, śmietanę i ostudzone mleko.
Do masy dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

Góra:

  • około 40 dkg owoców typu truskawki/maliny/porzeczki/wiśnie
  • 4 galaretki w kolorze czerwonym
Galaretki rozpuścić w 1250 ml wrzącej wody. Wystudzić, schłodzić do momentu żelowania. 
Na ciasto wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.

środa, 18 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami

Korzystając z tego, że jeszcze są... ;)


Składniki:
  • pół kg mąki 
  • 1 jajko
  • niecała szklanka wody
  • pół kg truskawek 
  • łyżka bułki tartej
  • cukier do smaku
Z mąki, jajka i letniej wody zagnieść ciasto. Wodę należy dodawać stopniowo, by wyczuć odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie, nie klejące się.

Truskawki podzielić na połówki, zasypać odrobiną cukru i bułką tartą. Wymieszać.
Nakładać pół truskawki do jednego pieroga, sklejać. Gotować na małym ogniu, w lekko osolonej wodzie około 10 min od wypłynięcia.

Wiem, miał być instruktaż sklejania... jak będzie więcej czasu - będzie i instrukcja ;)