Składniki:
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- szklanka wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki
Mleko zagotować. Dodać masło i cukier. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski. Dodać wodę i lekko przestudzić. Dodać drożdże i wymieszać. Wsypać sól, szklankę mąki, wymieszać. Wyrabiając delikatnie dodawać stopniowo resztę mąki. Jeśli ciasto wyjdzie za luźne dodać dodatkowo pół szklanki mąki więcej. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, miękkie i lekko lepiące.
Dużą miskę wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Delikatnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Pokroić na 4 części. Uformować podłużne, około 30-40 cm bagietki. Przenieść na natłuszczoną blachę lub folię do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Piekarnik spryskać wodą przed samym włożeniem bagietek. Piec koło 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec do uzyskania rumianej skórki (około 5-10 kolejnych minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz