O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 23 lutego 2015

Bagietki domowe

Kolejny przepis z www.mojewypieki.com :)


Składniki:
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
Mleko zagotować. Dodać masło i cukier. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski. Dodać wodę i lekko przestudzić. Dodać drożdże i wymieszać. Wsypać sól, szklankę mąki, wymieszać. Wyrabiając delikatnie dodawać stopniowo resztę mąki. Jeśli ciasto wyjdzie za luźne dodać dodatkowo pół szklanki mąki więcej. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, miękkie i lekko lepiące.
Dużą miskę wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Delikatnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Pokroić na 4 części. Uformować podłużne, około 30-40 cm bagietki. Przenieść na natłuszczoną blachę lub folię do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. 
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Piekarnik spryskać wodą przed samym włożeniem bagietek. Piec koło 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec do uzyskania rumianej skórki (około 5-10 kolejnych minut).
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz