O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 28 lutego 2015

Ciasto słonecznikowe

Chrupiąco i słodko...


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Jajka ubić z cukrem (im dłużej, tym lepiej). Dodać kakao. Delikatnie dodać mąki wymieszane z proszkiem. Wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka.

Krem budyniowy:
  • Krem do karpatki i składniki wg przepisu na opakowaniu (mleko/masło) lub klasyczny krem budyniowy

Krem słonecznikowy:
  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru
  • cukier wanilnowy
  • 2 łyżki mleka
  • 20 dkg słonecznika
  • Masło, cukry i mleko roztopić w garnku. Dodać słonecznik. Masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Wystudzić i pokruszyć.
  • kostka masła
  • masa karmelowa z puszki
Masło utrzeć dodając stopniowo masę karmelową. Po dokładnym połączeniu dodać pokruszony, przygotowany wcześniej słonecznik. 

Biszkopt przeciąć na dwa blaty. Dolny posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Posmarować kremem słonecznikowym. 

Dodatkowe składniki:
  • 1,5 paczki herbatników prostokątnych
  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • 200 ml śmietany kremówki
Warstwę kremu słonecznikowego przykryć herbatnikami. 
Śmietanę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Następnie mieszać do dokładnego połączenia i od razu wylewać na ciasto.

Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin (do zmięknięcia herbatników).

 

1 komentarz:

  1. Wyszło tak delikatne, że ciężko ładnie sfotografować, ale smak jest warty wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń