Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem budyniowy:
- Krem do karpatki i składniki wg przepisu na opakowaniu (mleko/masło) lub klasyczny krem budyniowy
Krem słonecznikowy:
- kostka masła
- szklanka cukru pudru
- cukier wanilnowy
- 2 łyżki mleka
- 20 dkg słonecznika
- Masło, cukry i mleko roztopić w garnku. Dodać słonecznik. Masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Wystudzić i pokruszyć.
- kostka masła
- masa karmelowa z puszki
Biszkopt przeciąć na dwa blaty. Dolny posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Posmarować kremem słonecznikowym.
Dodatkowe składniki:
- 1,5 paczki herbatników prostokątnych
- czekolada gorzka 100 g
- czekolada mleczna 100 g
- 200 ml śmietany kremówki
Śmietanę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Następnie mieszać do dokładnego połączenia i od razu wylewać na ciasto.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin (do zmięknięcia herbatników).
Wyszło tak delikatne, że ciężko ładnie sfotografować, ale smak jest warty wypróbowania!
OdpowiedzUsuń