... nawet dziecko da radę ;) i zjeść, i przygotować :)
Składniki:
- 1,5 paczki herbatników
- masy wg przepisu poniżej
- polewa czekoladowa
Herbatniki wyłożyć na wysoką, niedużą blachę (u mnie około 20x25 cm).
masa biała:
- 300 ml mleka
- 40 g masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
Mleko waz z cukrem i masłem gotować do rozpuszczenia się składników. Dodać mannę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na pierwszą warstwę herbatników. Od razu przykryć drugą warstwą.
masa ciemna:
- 150 ml mleka
- pół puszki masy karmelowej
- 4 łyżki manny
- 100 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki kakao
Mleko waz z masą kajmakową i gotować do rozpuszczenia się składników. Dodać kakao, kokos i mannę, energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na drugą warstwę herbatników. Od razu przykryć trzecią warstwą.
polewa:
- pół kostki masła
- łyżki gorącej wody
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Do rondelka wlać gorącą wodę i cukier. Gotować do połączenia składników. Dodać masło pokrojone w
kostkę. Po ściągnięciu z ognia mieszać energicznie do połączenia, dodając kakao. Dekorować przygotowane ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz