O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 23 lutego 2015

Stefanka z manną na herbatnikach

... nawet dziecko da radę ;) i zjeść, i przygotować :)


Składniki:
  • 1,5 paczki herbatników
  • masy wg przepisu poniżej
  • polewa czekoladowa
Herbatniki wyłożyć na wysoką, niedużą blachę (u mnie około 20x25 cm).
 

masa biała:
  • 300 ml mleka
  • 40 g masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
Mleko waz z cukrem i masłem gotować do rozpuszczenia się składników. Dodać mannę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na pierwszą warstwę herbatników. Od razu przykryć drugą warstwą.
 

masa ciemna:
  • 150 ml mleka
  • pół puszki masy karmelowej
  • 4 łyżki manny
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki kakao 
Mleko waz z masą kajmakową i gotować do rozpuszczenia się składników. Dodać kakao, kokos i mannę, energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na drugą warstwę herbatników. Od razu przykryć trzecią warstwą.
 
polewa:
  • pół kostki masła
  •  łyżki gorącej wody
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
Do rondelka wlać gorącą wodę i cukier. Gotować do połączenia składników. Dodać masło pokrojone w kostkę. Po ściągnięciu z ognia mieszać energicznie do połączenia, dodając kakao. Dekorować przygotowane ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz