O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 23 grudnia 2015

Piernik dwutygodniowy

Przepis ze starego zeszytu mojej mamy ;)


Składniki:
  • 1/2 kg miodu
  • 20 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • przyprawa do pierników (wsypałam całą)
  • szklanka mleka
  • 3 dkg sody oczyszczonej
  •  słoik powideł
polewa:
  • 9 łyżek mleka
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 300 g masła
  • 9 łyżek kakao
 Miód, masło, cukier rozpuścić razem na ogniu. Ostudzić. Dodać do masy mąkę, stele mieszając, by nie powstały grudki. Dodać całe jajka, przyprawy, mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto dobrze wygnieść i przełożyć do zamykanego piekarnika. Wstawić do lodówki na minimum dwa tygodnie.
Tydzień przed świętami ciasto podzielić na 4 części i upiec równe blaty.
Przełożyć powidłami. Na drugi dzień przekroić na 4-5 wąskich pasów.
Przygotować polewę: Zagotować mleko, rozpuścić w nim cukier puder. Następnie wsypać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać kakao. Dokładnie wymieszać i po lekkim przestygnięciu, gdy zacznie gęstnieć, polać pierniki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz