Składniki:
- 1/2 kg miodu
- 20 dkg masła
- 25 dkg cukru
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- przyprawa do pierników (wsypałam całą)
- szklanka mleka
- 3 dkg sody oczyszczonej
- słoik powideł
- 9 łyżek mleka
- 9 łyżek cukru pudru
- 300 g masła
- 9 łyżek kakao
Tydzień przed świętami ciasto podzielić na 4 części i upiec równe blaty.
Przełożyć powidłami. Na drugi dzień przekroić na 4-5 wąskich pasów.
Przygotować polewę: Zagotować mleko, rozpuścić w nim cukier puder. Następnie wsypać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać kakao. Dokładnie wymieszać i po lekkim przestygnięciu, gdy zacznie gęstnieć, polać pierniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz