Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 5 łyżek miodu
- pół szklanki cukru pudru
- 70 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g pokrojonych orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
- pół litra mleka
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
- ponadto słoik dobrych powideł
Miód, masło i cukier puder na ciasto podgrzać w rondelku, aż do rozpuszczenia składników. Przestudzić.
Mąkę zmieszać z sodą oczyszczoną, a następnie połączyć z ostudzoną masą. Dodać jajko, śmietanę i zagnieść razem, do uformowania jednolitego ciasta.
Ciasto podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować lub wyłożyć na poszczególne blaty. Podziurkować widelcem. Upiec trzy identyczne placki (180 stopni, około 15 minut).
Orzechy podprażyć na patelni. Miód, cukier i masło na masę orzechową rozpuścić. Dodać orzechy. Ciepłą masę rozprowadzić na ostatnim, surowym blacie ciasta. Blat z masą piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wystudzić.
Przygotować masę grysikową. Z mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z kaszą manną. Pozostałą część mleka zagotować wraz z cukrem. W momencie wrzenia dodać masę grysikową i mieszać energicznie, jak budyń. Po zgęstnieniu ściągnąć z ognia.
Masło ucierać, dodając po łyżce masy grysikowej. Ucierać tak długo, aż powstanie jednolita, grysikowa masa.
Masą przełożyć dolne blaty, następnie wyłożyć powidła, przykryć kolejnym blatem, masą budyniową i przykryć blatem orzechowym.
Leżakować w chłodzie przynajmniej dzień/dwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz