Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana)
- pół szklanki wody
- sól
Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie uformować okrągły placek i przełożyć go na wysmarowaną oliwą formę.
Na wierzch wyłożyć to, co lubimy najbardziej.
Na mojej znalazł się Ajwar (zamiast przecieru pomidorowego), świeże pomidory, kapary, tuńczyk, oliwki, przyprawy prosto z parapetu i... dużo sera! A po upieczeniu (15 min w 220 stopniach) rukola.
Ola... litości ;)
OdpowiedzUsuńprzesmacznie wygląda i taka na pewno była ;)
Właśnie się... skończyła :) ale zrobię dla Ciebie jeszcze jedną, jak chcesz :)
OdpowiedzUsuń